PROJEKT

Genom att berätta om enskilda människors livsöden och upplevelser under Förintelsen och sätta in dem i ett historiskt sammanhang synliggörs nazismens faror och konsekvenser såväl för samhället som för den enskilda individen.

Projektet har samtidigt förutsättningar att skapa medkänsla och empati för utsatta människor. Det är ofta först när rationellt tänkande samspelar med våra emotionella upplevelser som vi kan

DRAMADOKUMENTÄR

RFF planerar att producera en dokumentärfilm för att erbjuda lärarna ett pedagogiskt verktyg när de undervisar om andra världskriget och mänskliga rättigheter.

närma oss en förståelse för antisemitismens och rasismens följder och bygga upp ett långsiktigt förhållningssätt till dem. Det är genom den enskilda människans öde som vi kan förstå vår historia.

Filmen har förutsättningar inte enbart att väcka frågor och diskussioner kring antisemitism utan även att ge lärarna ett verktyg för att lyfta källkritikens betydelse högst upp på agendan.

BOKUTGIVNING

Recensioner

FLYKTEN FRÅN ETT FOLKMORD

ISBN 978-91-631-9283-8

Format Inbunden, 240 s.

Beställ hos      Bokus         Adlibris

Läsupplevelsen blir stark främst genom de fascinerande och gripande livsödena, som skildras med intensitet och inlevelse och som skapar en nästan filmisk upplevelse hos läsaren. ... Sammantaget kan sägas att bokens innehåll bekräftar uttrycket "verkligheten överträffar dikten".

Bernt Blomgren, BTJ-häftet nr 21, 2015

[Denna] bok visar vad som händer när rasism och antisemitism, intolerans och nationalism får fotfäste och vinner alltmer makt och inflytande.

Ulrich Kasten, Kulturstiftung Sibirien

Skomakarsonen Isaac från en liten shtetl i södra Polen deporteras till flera tyska arbets- och koncentrationsläger. Han tvingas delta i en flera veckor lång dödsmarsch innan befrielsen och de vita bussarna kommer.

Den unga mamman Deborah lyckas fly från gettot i Warszawa strax före upproret. I över två år håller hon sig gömd med sitt barn på den ariska sidan hos en polsk kvinna som genom att skydda dem riskerar sitt eget liv.

Den sovjetiska säkerhetstjänsten arresterar Samuel i östra Polen. Han deporteras och blir en av Stalins miljoner slavarbetare i Gulag. I över två år tvingas han bryta kol i en gruva innan livet plötsligt tar en oväntad vändning.

Vid krigsutbrottet flyr Hanna allt längre in i Sovjetunionen. När hon mister sin nyfödda dotter blir livet meningslöst, men hon vägrar att ge upp. Ensam och under mycket knappa förhållanden kämpar hon för sin överlevnad.

I slutet av 1960-talet utsätts Victor för det polska kommunistpartiets antisemitiska kampanj. Han relegeras från universitetet och är en av de tusentals polska judar som lämnar sitt hemland som statslös flykting.

Boken ... är synnerligen aktuell och viktig just nu ... berättat på ett sätt som gör de enskilda levnadsödena oerhört levande.

Sannas bokhylla

FLUCHT VOR DEM MORD AN EINEM VOLK

Tyska / Deutsch

ISBN 978-3-942883-35-1

Format Paperback, 222 pp.

Order      Kulturstiftung Sibirien

„Die Flucht vor einem Völkermord“

Anmerkungen zu dem Buch Flykten från ett folkmord

von Maria Vajta Klamer

Ulrich Kasten, Kulturstiftung Sibirien

Der vom Swedish Arts Council gewährte Zuschuss zu den Übersetzungskosten wird dankend anerkannt.

Anhand von Einzelschicksalen erfahren wir von der weitgehenden Vernichtung des ehemals lebendigen jüdischen Lebens in Osteuropa durch den Holocaust und den darauf folgenden Kommunismus. Fünf polnische Jüdinnen und Juden überstehen – in einigen Fällen auf abenteuerliche Weise – die Verfolgung und die Lager der deutschen Nationalsozialisten und einer von ihnen den sowjetischen Gulag in Workuta. Wegen der antisemitischen Politik im Nachkriegspolen verlassen die meisten von ihnen ihre Heimat und beginnen in Schweden ein neues Leben.

In ihren Erzählungen reflektieren die Betroffenen selbst die Ereignisse, die mit historischen Fakten und einfühlsamen Stimmungs­bildern hinterlegt werden. So erfolgt eine differenzierte Einschätzung von Situationen und geschichtlichen Entwicklungen, die ihrer besonderen Vielschichtigkeit gerecht wird. Damit unterscheidet sich das Buch wohltuend von manchen oft zeitbedingt und politisch gefärbten Interpretationen und Einordnungen der Ereignisse.

Das Buch verdeutlicht, wie das Böse und das Gute im Menschen immer wieder gerade in Extremsituationen hervorbrechen. Eine besondere Zeitnähe gewinnt das Buch ebenfalls dadurch, dass es zum Nachdenken anregt, wie Menschen und Regierungen bis heute mit Schuld und Mitschuld und mit politisch bedingten Migrationen umgehen.

STUDIEDAGAR

I samarbete med Göteborgs Stad, Levande historia och Center för skolutveckling, genomfördes 2016 och 2017 studiedagar för lärare på högstadiet och gymnasiet, skolbibliotekarier och annan skolpersonal om Demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. Följande två typer av studiedagar erbjöds:

• Fördjupade perspektiv på nazismens och kommunismens brott. Syftet var att öka lärarnas kunskaper om de brott som förövades under Förintelsen, kommunismen och efterkrigstiden samt att sätta källkritik högst upp på agendan.
  • Källkritik och dess tillämpningar. Fokus låg på källkritiska utmaningar i dagens globala informationsflöde och källkritiska tillämpningar.

kansli@riksff.se

Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen

CONTACT US

kansli@riksff.se

The Swedish National Organization for Holocaust Education

© Copyright 2019. All Rights Reserved.

Accept