Skip to main content

Digitala hågkomstresor

Digitala hågkomstresor är ett kraftfullt verktyg för att ge elever i Malmö Stad en djupare förståelse för Förintelsen och dess historiska betydelse. Kristian Ingers och Björn Westerström, gymnasielärare i Malmö, reste tillsammans med en grupp elever till Polen för att besöka platser som Auschwitz och det judiska området i Warszawa. Efter resan skapade eleverna ett digitalt material baserat på sina upplevelser och lärdomar, som sedan gjordes tillgängligt online för att nå fler elever och skolor.

Med hjälp av interaktiva tekniska lösningar och historiska berättelser får eleverna, både de som deltog och de som tar del av det digitala materialet, en inblick i hur judarna levde före och under Förintelsen. Resorna och det delade materialet skapar en engagerande lärandemiljö. Där får eleverna möjlighet att reflektera över frågor som mänskliga rättigheter, demokrati och farorna med antisemitism och intolerans.

Digitala hågkomstresor kombinerar fysiska resor med digital spridning. Det ger en stark personlig koppling till historien och förlänger effekterna av utbildningen. De är ett viktigt inslag i skolans arbete för att motverka diskriminering och stärka värdegrundsarbetet.

Digitala hågkomstresor – Lektioner i arbetsområdet

Krochmalnagatan

Krochmalnagatan i Warszawa var en gång en central del av stadens judiska kvarter, där många judiska familjer bodde och arbetade. Gatan var en livlig plats för det judiska samhället innan nazisterna jämnade den judiska stadsdelen med marken.

Barnhemmet

Innan nazisterna förstörde den judiska stadsdelen sträckte sig Krochmalnagatan hela vägen ut på landsbygden. På nummer 92 stod en stor vit byggnad – det judiska barnhemmet.

Warszawa universitet

I filmerna i detta avsnitt besöker gruppen Warszawas universitet för att lära känna poeten Zuzanna Ginczanka, som var student där på 1930-talet. Hon berättar för eleverna om den antisemitism som fanns i Polen före andra världskriget.

Gettot

I oktober 1940 inrättade nazisterna Warszawas getto. Det var ett av de största och mest förfärliga judiska gettona under Förintelsen. När det var som störst var en halv miljon människor instängda innanför dess murar, under fruktansvärda förhållanden. Det började upplösas i samband med det judiska upproret 1943 och de massiva deportationerna till förintelseläger som Treblinka.

Barnhemmet II

Janusz Korczak var en polsk-judisk läkare och författare, mest känd för sitt arbete med föräldralösa judiska barn på sitt barnhem i Warszawa. Trots att han hade möjlighet att rädda sig själv valde han att stanna med sina barn när de deporterades till Treblinka. Där mötte han sitt öde tillsammans med dem.

Upproret

Det judiska upproret i Warszawa började den 19 april 1943. Det var ett modigt försök av de judiska invånarna i Warszawas getto att försvara sig mot nazisternas planerade förintelse av gettot. Upproret varade i flera veckor. Det utkämpades av en liten grupp motståndsmän, beväpnade med begränsade resurser. Men de visade en kraftfull vilja att kämpa för sitt liv och sin värdighet mot en överväldigande fiende.

Tykocin

Tykocin, en liten by i nordöstra Polen, var en gång ett viktigt religiöst centrum för judar i regionen. Före Förintelsen utgjorde den judiska befolkningen en betydande del av byns invånare, men efter nazisternas invasion och massakrer förlorade Tykocin sin judiska gemenskap.

Białystok

Białystok, en stad i nordöstra Polen, var före andra världskriget ett centrum för det judiska livet i regionen, med en stor och livlig judisk befolkning. Under kriget utsattes den judiska befolkningen i staden för omfattande förföljelser och judarna mördades i nazistiska förintelseläger.

Treblinka

I de sista filmerna besöker gruppen minnesplatsen för Förintelselägret Treblinka II. Lägret var en del av Aktion Reinhardt, en nazistisk plan med målet att utplåna de polska judarna. Mellan 1942 och 1943 mördades uppskattningsvis 800 000 människor, huvudsakligen judar, i Treblinka II. Därefter stängdes och förstördes lägret av nazisterna för att dölja spåren av sina illdåd.