Här lägger vi regelbundet ut aktuella händelser och event som vi vill uppmärksamma.
Saknar du något? Kontaka oss!
19 april 2023
Den 19 april 1943 började tyska SS förband likvidera Warszawas getto och deportera gettots sista judiska invånare till olika förintelseläger. För att stoppa deportationen inledde judarna en väpnad kamp mot tyska trupper.
Motståndsgrupperna i gettot kämpade till mitten av maj. De två sista veckorna blev läget mycket kritiskt och de judiska motståndarna tvingades till reträtt. I en bunker på Milagatan 18 gömde sig omkring 300 judar, inklusive upprorets ledning. Endast ett fåtal överlevde.
Läs mer om gettot i Warszawa
30 mars 2023
P3 Dokumentär har lanserat en dokumentärserie i fem avsnitt om Förintelsen. Serien följer Ester och Leon Rytz genom deras internering i getton och läger och senare deras ankomst till Sverige.
Del 1: Fångar i nazisternas getto
Del 2: Förintelseläger och flyktförsök
Del 3: Auschwitz
Del 4: Dödsmarschen mot Bergen-Belsen
Del 5: Jakten på nazister och kärleken i Borås
Lyssna på serien här
27 mars 2023
En gripande kärlekshistoria som utspelar sig i Warszawa under slutet av 1960-talet, i skuggan av den växande antisemitiska kampanjen.
Datum: 27 mars 2023 kl. 17.45
Plats: Biograf Capitol, Skanstorget 1, Göteborg
Biljettpris: 75 kr
Biljetter kan köpas via Capitols hemsida eller i kassan som öppnar 30 minuter före filmens start.
Filmen är på polska med engelska undertexter. Efter visningen finns utrymme för 30 minuter gemensamt samtal och diskussion.
30 januari 2023
Vi gratulerar Steven Dahl, lärarutbildare vid Stockholms universitet, Institutionen för ämnesdidaktik, som får Hédi Frieds lärarstipendium i år!
Varje år i samband med Förintelsens minnesdag delar Michael A. Frieds Stiftelse ut lärarstipendium till pedagoger som arbetar i stiftelsens anda för att motverka främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.
27 januari 2023
Till åminnelse av Förintelsen inbjuds du till en minnesstund för demokrati och mänskliga rättigheter, mot nazism och politiskt våld. Förintelsens minnesdag uppmärksammas med tal, vittnesmål och musik på flera håll i landet.
Den 27 januari infaller i år på en fredag. Det är den judiska vilodagen då shabbat firas. Många evenemang genomförs därför dagen innan.
Högtid vid den Internationella minnesdagen för Förintelsens offer
Ett samarrangemang mellan Göteborgs domkyrka och Judiska församlingen i Göteborg.
När: 26 januari 2023 kl. 18.00
Var: Göteborgs domkyrka
Adress: Kyrkogatan 28, Göteborg
Samling för demokrati
Du kan delta på plats eller digitalt via livesändning. Vill du delta på plats behöver du anmäla dig senast den 18 januari.
Förintelsens minnesdag och samling för demokrati arrangeras av Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Judiska församlingen i Göteborg, Göteborgs universitet, Göteborgs Stad och Göteborgs Stads råd för den nationella minoriteten romer.
När: 27 januari 2023 kl. 13.30–15.30
Var: Göteborgs universitets aula, Vasaparken, eller digitalt
Adress: Universitetsplatsen, Vasaparken 1, Göteborg
Anmälan senast den 18 januari.
Du kan delta i Förintelsens minnesdag på plats eller digitalt via livesändning.
Inbjudan
När: 27 januari 2023 kl. 13.00–14.00
Var: Eric Ericssonhallen på Skeppsholmen
Adress: Kyrkslingan 2–4, Stockholm
Förintelsens minnesdag uppmärksammas i Kulturhuset med utställningen ”Motstånd”. Den handlar om enskilda personer som stod emot, som valde att gå mot strömmen och ta kampen mot den nazityska terrorn. De kom från olika samhällsskikt med olika religiösa och politiska uppfattningar. Deras motstånd kunde också se olika ut. Utställningen är producerad av Forum för levande historia.
När: 26 januari 2023 kl. 17.00 Ljusceremoni Pa Halls terrass och kl. 18.00–19.00 Stadsteaterns stora scen
Var: Pa Halls terrass och Stadsteaterns stora scen
Förintelsens minnesdag uppmärksammas på många platser runt om i landet.
Hos Forum för levande historia kan du Hitta en minnesaktivitet nära dig.
23 januari 2023
Bild: Europeiska kommissionen
EU-kommissionen, Sveriges ordförandeskap i Europeiska unionens råd och det svenska ordförandeskapet i International Holocaust Remembrance Alliance bjuder in till Holocaust Remembrance Conference ”Remembering the past. Shaping the future” som äger rum den 23 januari 2023 med anledning av den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.
Konferensen arrangeras digitalt och i samarbete med American Jewish Committee Transatlantic Institute, B’nai B’rith Europe, B’nai B’rith International, European Jewish Congress, European Jewish Community Center, European Union of Jewish Students och World Jewish Congress.
När: 23 januari 2023 kl. 17.00–19.00 CET
Var: Digitalt via livesändning
17 januari 2023
Tänd ett ljus för att hedra minnet av Raoul Wallenberg, som räddade tusentals ungerska judar i Budapest. Han tillfångatogs av sovjetiska myndigheter och fängslades. Den 17 januari 1945 var den dag då han senast sågs i livet.
Delta i en ljusmanifestation i Stockholm eller tänd ett digitalt ljus för att hedra hans minne.
När: 17 januari 2023 kl. 16.30
Var: Raoul Wallenbergs torg, Stockholm
Arbetet mot antisemitism är högt prioriterat av regeringen. I dag presenterades en satsning på kunskapsfrämjande åtgärder mot antisemitism och för levandegörande av minnet av Förintelsen på en pressträff med kulturminister Parisa Liljestrand och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.
3 till 11 december 2022 kl. 16 till 22
Nobel Week Lights Stockholm är en ljus- och ljudfestival som äger rum under Nobelveckan i december och är gratis för alla.
Inspirerat av Nobelprisbelönta upptäckter lyser konstverk upp Stockholms mörker. Konstverket "Heroes" projiceras på Stora synagogans fasad i Stockholm mellan den 3 och 11 december. Kom förbi och se!
Konstverket "Heroes" väver samman abstrakt animation och en ljudupplevelse - inspirerad av sanna humanitärer.
Konstverket innehåller upplästa citat från Dag Hammarskjöld, Elie Wiesel och Raoul Wallenberg tillsammans med ljusanimationer som består av tusentals små upplysta ljuspunkter. Dessa individuella glödande partiklar förenas för att skapa något större än de själva: geometriska mönster och former som rör sig genom abstrakta och organiserade former när de formas framför våra ögon.
Konstverket skapades av Smash Studio (Sweden) med stöd av The World Jewish Congress och Raoul Wallenberg Academy.
1 december 2022
International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) avslutade nyligen sitt andra och sista plenarmöte under det svenska ordförandeskapet, som ägde rum under fyra dagar i Göteborg. Mötena, där experter, politiska företrädare och företrädare för internationella organisationer och civilsamhället deltog, inspirerade till utbyten och utveckling inom området hågkomst av Förintelsen, utbildning och forskning under det svenska ordförandeskapets motto, ”Together for Impact”.
16–17 november 2022
Bild: Europeiska kommissionen
Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen deltog i
Europeiska kommissionens första forum någonsin för det civila samhället om bekämpning av antisemitism och främjande av judiskt liv. Forumet anordnades i Bryssel och var en del av genomförandet av EU:s strategi för att bekämpa antisemitism och främja judiskt liv (2021–2030). Det samlade 200 företrädare för det judiska civila samhällets organisationer och samfund, förintelsemuseer och minnesinstitutioner samt akademiker, forskare och oberoende experter för att diskutera de aktuella utmaningarna när det gäller att bekämpa antisemitism och främja judiskt liv, och för att fundera över hur man kan utveckla nya konkreta åtgärder och projekt för att ytterligare intensifiera kampen mot antisemitism i EU.
9 november 2022
Natten mellan den 9 och 10 november 1938 genomfördes den judepogrom som tyska myndigheter hade iscensatt på order av propagandaminister Joseph Goebbels. Under natten vandaliserades och förstördes judiska butiker och synagogor i Tyskland och Österrike. Judar misshandlades och mördades, många skickades till koncentrationsläger.
Glassplittret från alla krossade fönster gjorde att pogromen fick namnet Kristallnatten.
1 november 2022
Nya verktyg hjälper Malmös lärare undervisa om Israel-Palestina
Artikel av Bernard Mikulic, SVT Skåne 2022-11-01
Pedagogisk inspiration har tagit fram ett omfattande stödmaterial för hur lärare kan lyfta Israel–Palestina-frågan i klassrummet. Genom att använda bland annat relationell pedagogik och så kallat multiperspektiv får professionen verktyg att hantera svåra frågor tillsammans med eleverna.
Israel-Palestinafrågan är en laddad och ibland svår fråga att hantera i undervisningssituationer och i andra situationer i skolan där frågan kan komma upp. Det här är ett material som riktar sig såväl till dig som undervisar om konflikten som till dig som på andra sätt kan behöva stöd i hur du ska hantera konflikten i skolan.
Skribenter: Björn Westerström, Mirjam Katzin,Rebecca Stucker samt
Anders Persson, lektor vid Linnéuniversitetet och forskare med Israel–Palestina-konflikten som expertområde
September 2022
Förintelsen är mer än en historisk händelse – det är en del av den större mänskliga historien. Att utbilda eleverna om dess betydelse är ett stort ansvar.
Echoes & Reflections utbildar och samarbetar med pedagoger för att hjälpa dem att introducera eleverna till Förintelsens komplexa teman och förstå dess bestående effekt på världen.
Juni 2022
Den här rapporten är en del av ett mer omfattande arbete inom Stockholm stad att motverka antisemitism. I rapporten undersöks förekomsten av antisemitism i Stockholms grundskolor och gymnasieskolor samt hur skolpersonal och judiska elever upplever antisemitismen som ett problem i skolmiljön.
Följande tre huvudsakliga problemområden och utmaningar ringas in:
Läs rapporten här.
April 2022
För första gången, reser en utställning till olika städer i världen för att visa en extraordinär samling av mer än 700 originalföremål av ovärderligt historiskt och mänskligt värde. De vittnar om ett av mänsklighetens mörkaste kapitel.
Utställningen invigs på Malmömässan den 26 maj och pågår till den 30 september 2022.
Den ger en fantastisk möjlighet för lärare i grundskola, gymnasium och vuxenutbildning att lära elever om Förintelsen. Björn Westerström om utställningen
En samproduktion mellan Musealia och Auschwitz-Birkenau State Museum.
Utställningen på Malmömässan förlängs till den 29 januari 2023! Boka biljetter i god tid före ditt besök.
Mars 2022
Bild: Fredrik Thunberg, Pedagog Malmö
Björn Westerström har aldrig varit rädd för att testa nya vägar för att variera sin undervisning och för att nå eleverna på St Petri skola i Malmö.
Björn har skrivit lärarhandledningarna till vår film När rösterna tystnar. Lyssna på Fredrik Thunbergs intervju med Björn i Pedagog Malmös podd.