NOA - Riktlinjer för att främja judiskt liv i kommuner och samhällen
Network Overcoming Antisemitism (NOA) publicerade i mars 2025 riktlinjer för att främja judiskt liv i kommuner och samhällen. Riktlinjerna har utformats för att underlätta arbetet för städer och kommuner i deras dialog med lokala judiska församlingar och institutioner. Syftet är att stödja och främja judiskt liv, kulturarv och traditioner i hela Europa.
NOA erbjuder en helt ny strategi för att hantera den växande antisemitismen i Europa. Genom sitt unika partnerskap med omfattande judiska nätverk utvärderar NOA EU-medlemsstaternas politik inom olika områden, från utbildning till kultur och säkerhet. Nätverket bistår även medlemsstaterna i att utveckla heltäckande nationella handlingsplaner för att bekämpa och förebygga antisemitism.
Judar i Europa har under de senaste tio åren upplevt en ökande spiral av antisemitiskt våld. För att skapa en positiv systemförändring i Europas samhällen – från gräsrotsnivå till politiskt beslutsfattande – har ledande europeiska judiska organisationer gått samman. Genom att utveckla olika verktyg för utbildning i skolor, idrottsklubbar, skolor och hos myndigheter, samt genom sociala mediekampanjer, kulturevenemang och ”betygsrapporter” för medlemsstater, bidrar NOA till att bekämpa antisemitism på flera nivåer.
NOA Guidelines for Fostering Jewish Life For Municipalities and Communities
Rekommendationer
• Institutionell dialog – Städer bör inrätta permanenta forum för att inkludera judiska församlingar och organisationer i beslutsfattandet.
• Utbildning & medvetenhet – Främja kunskap om judisk historia och kultur i skolor, universitet och program för livslångt lärande.
• Interreligiöst samarbete – Stödja interreligiösa råd för att uppmuntra dialog och gemensamma initiativ.
• Kulturella & historiska initiativ – Synliggöra judiska bidrag genom festivaler, stadskulturella kartor och bevarandeprojekt.
• Säkerhet & trygghet – Prioritera säkerhetsåtgärder samtidigt som en öppen och positiv representation av judiskt liv främjas.