Skip to main content

Novemberpogromen

Novemberpogromen, som även kallas ”Kristallnatten”, inträffade den 9–10 november 1938 i Nazityskland och är en mörk episod i världshistorien. Denna händelse markerar en viktig vändpunkt i nazisternas förföljelse av judar och är en föraning om den fasansfulla Förintelsen som skulle följa.

Under Novemberpogromen drabbades den judiska befolkningen i Tyskland och Österrike av våldsamma attacker och förföljelser. Nazistiska trupper och anhängare anföll och förstörde judisk egendom, däribland synagogor, butiker och hem. Tusentals judar greps, misshandlades och många skickades till koncentrationsläger eller dödades. Namnet ”Kristallnatten” syftar på det stora antalet krossade skyltfönster från de vandaliserade judiska affärerna.

Det finns flera faktorer som ledde till novemberpogromen. En förevändning var mordet i Paris på Ernst vom Rath, en tysk diplomat, av Herschel Grynszpan, en polsk-judisk ung man. Nazisterna använde detta som ursäkt för att iscensätta attacker mot judar och påstå att det var en ”spontan folkmassa”. I själva verket var aktionen noga planerad och iscensatt av nazistiska myndigheter på order av Joseph Goebbels.

Novemberpogromen var ett tydligt uttryck för nazisternas hat och diskriminering mot judar. Den visade världen de fruktansvärda konsekvenserna av nazismens antisemitism. Efter händelsen infördes ytterligare restriktioner och förföljelser mot judar i Nazityskland.

Bilder: Bundesarchiv, CC-BY-SA 3.0

Novemberpogromen är ett skrämmande kapitel i mänsklighetens historia och en ständig påminnelse om vikten av att bekämpa hat, intolerans och diskriminering. Den står som ett av de tidigaste tecknen på nazisternas avsikt att utplåna hela den judiska befolkningen och tjänar som en stark påminnelse om behovet av att upprätthålla mänskliga rättigheter och försvara alla samhällens rätt att leva i fred och trygghet.