Skip to main content

[aioseo_breadcrumbs]

När rösterna tystnar

När rösterna tystnar är en dokumentärfilm om Förintelsen, och ingår i utbildningspaketet Kunskapslyft om Förintelsen. Syftet med filmen är att den ska väcka lust att lära. Den ska även väcka diskussioner som med lärarens hjälp kan leda till att eleverna förstår hur viktigt det är att ständigt vara vaksamma på att demokrati hålls vid liv.

I Kunskapslyft om Förintelsen ingår även lärarhandledningar, publikationer och en trailer.

Du kan se filmen på

När rösterna tystnar

Filmens syfte

När rösterna tystnar  lämpar sig för alla gymnasieskolans historiekurser, särskilt historia 1a och 1b. Den är även användbar i grundskolan, främst i årskurs 9.

Dramadokumentären innehåller bilder, filmsekvenser och berättelser som kan uppröra. Det är därför viktigt att läraren först ser igenom filmen själv. Efteråt bör läraren vara lyhörd för elevernas reaktioner och avgöra om det behövs uppföljning eller personliga samtal efter visningen.

Filmens handling

I När rösterna tystnar  besöker en fiktiv Maria en skola för att berätta om några människor som överlevde Förintelsen och berättade sina historier för henne. Maria berättar för eleverna om Deborah som hon möter i ett gravkapell. Deborah har begravt sin son.

Under den tyska ockupationen av Polen befann sig Deborah och hennes son Adam i Warszawas getto. Deborah kunde med stora svårigheter smuggla ut sin son till en polsk kvinna, Helena, som tog hand om och gömde honom. Deborah lyckades senare följa efter, och genom att Helena även tog emot henne, överlevde de Förintelsen. Deborah bevittnade fasansfulla tragedier i Warszawas getto, och dessa minnesbilder följde henne genom hela livet.

Leon och Ester var bara barn när de tvingades till några av de mest ökända koncentrationslägren. De förlorade allt. Aldrig mer skulle de återse sina familjer och sitt hem, sitt land, och dessutom förlorade de sin frihet och ungdom.

Författaren Maria har skrivit en bok om Deborah och några andra överlevandes öden från Förintelsen. Hon besöker en skola för att väcka svåra frågor om våld och utsatthet, men också om alla människors lika värde. En av eleverna fångas av historierna och fördjupar sig i dem.

Filmen öppnar en dialog mellan händelserna och eleverna. Ungdomarnas reaktioner och berättarens röst blir en koppling till samtiden. Dokumentären förflyttar tittaren mellan nutid och dåtid och blandar drama, historiskt arkivmaterial och animationer, och drar också paralleller till i dag.

Inspelad i Göteborg, Uppsala, Warszawa och Oświęcim och hade premiär 2021.
Regi & Musik: Roland Persson
Producent & Fotograf: Andreas Gejke
Manus: Mikaela Lund & Roland Persson
Baserad på boken: Flykten från ett folkmord av Maria Vajta Klamer
Medverkande: Ester & Leon Rytz, Pia Eklund Rosander, Sofia Hillbom, Jan Gezelius, Elin Ternström, Narav Salahaddin m.fl.
Animation: Gabriel Gumucio