International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) har tagit fram rekommendationer som syftar till att fördjupa förståelsen för Förintelsen genom att ställa avgörande frågor om Förintelsens historiska kontext, dess omfattning och om varför och hur den inträffade.
Här hittar du IHRA:s rekommendationer för undervisning och lärande om Förintelsen.
Kan dokumentärfilm användas i undervisningen, som verktyg för att förebygga antisemitism?
Syftet med seminariet är att belysa följande frågor:
En workshop om utbildning kring Förintelsen. Vi diskuterar metodik och pedagogiska verktyg för att bemöta och motverka antisemitism och extremism som förekommer och står på tillväxt bland ungdomar på högstadiet och gymnasiet.
Vill du att vi kommer till din skola?
I samarbete med Göteborgs Stad, Levande historia och Center för skolutveckling, genomfördes studiedagar för lärare på högstadiet och gymnasiet, skolbibliotekarier och annan skolpersonal om Demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. Följande två typer av studiedagar erbjöds:
Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen höll i en workshop om ”The Documentary as a Tool for Prevention of Anti-Semitism”. Susanne Sznajderman-Rytz vid en presentation i Berlin 2019.
RFF medverkade i ett facksymposium om Unbehagen an der Geschichte? Aufträge, Widersprüche und Herausforderungen der Geschichtsvermittlung (Obehaglig historia? Uppdrag, motsägelser och utmaningar i samband med förmedlingen av historia), som arrangerades av Kompetenzzentrum für Prävention und Empowerment i Berlin 2019.
Under två dagar samlades runt 160 deltagare från civilsamhällets organisationer, skolor och myndigheter för att lyssna och delta i fyra symposier om vikten att förmedla nationalsocialismens historiska och strukturella mekanismer till kommande generationer. Uppdraget står i dag - mer än 70 år efter Förintelsen - inför nya allvarliga utmaningar.