Bild: Andreas Gejke, Skaparkraft Film och Musikproduktion
Politisk frihet inte är en självklarhet. Rättigheter kan avskaffas om de inte försvaras. Demokratin måste ständigt skyddas. Särskilt sårbara är demokratier i stunder av ekonomisk kris och social oro då fattigdom och oro för framtiden kan göra människor påverkbara för odemokratiska tankar.
Hur utvecklades Tyskland från det att Hitler kommit till makten fram tills demokratin var helt avskaffad och judarna utestängdes från den tyska gemenskapen (1933–1939)? Nedan finner du ett axplock av händelser under dessa år. Fler händelser finns i vårt pedagogiska material om värdet av demokrati.
1933
1934
1935
1936
1937
1938
1939
Läs mer i vårt pedagogiska material
Betänkande av kommittén Nationell satsning på medie och informationskunnighet och det demokratiska samtalet
SOU 2020:56
> Strategi för en stark demokrati – främja, förankra, försvara
I denna demokratistrategi belyser regeringen de utmaningar som demokratin står inför idag och lägger fast prioriteringar för demokratipolitiken.
Denna skrift innehåller den svenska översättningen av den allmänna förklaringen, den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter med dess första fakultativa protokoll, den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, den internationella konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering och den senast tillkomna konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Fakta om mänskliga rättigheter |
Regeringen är ytterst ansvarig för att de mänskliga rättigheterna tillgodoses i Sverige.
> Vad är mänskliga rättigheter?
De mänskliga rättigheterna är universella och gäller för alla. De slår fast att alla människor, oavsett land, kultur och sammanhang, är födda fria och lika i värde och rättigheter.
> Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer
Att de mänskliga rättigheterna respekteras är avgörande för utvecklingen av en demokratisk rättsstat. Omvänt vet vi att demokratiska beslutsprocesser och en fungerande och rättssäker stat förstärker skyddet för de mänskliga rättigheterna.
UNDERVISNINGSMATERIAL FÖR GYMNASIESKOLAN KRING MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Raoul Wallenberg Academy har tagit fram ett undervisningsmaterial med lektioner utifrån FN:s allmänna förklaring om de 30 mänskliga rättigheterna. Syftet med undervisningsmaterialet är att engagera, utmana och lära samt väcka intresse för de mänskliga rättigheterna. Materialet går igenom alla 30 mänskliga rättigheter, med 60–120 minuters långa lektionsförslag för varje rättighet.
Europeiska unionen och Europarådet har utarbetat ett utbildningspaket för lärare om kontroversiella frågor. I Europarådets nätverk Education for Democratic Citizenship/Human Rights Education (EDC/HRE) arbetar Sverige tillsammans med andra medlemsländer för att implementera Europarådets stadga om utbildning i demokratiskt medborgarskap och i mänskliga rättigheter (antagen 2010).
> Undervisa om kontroversiella frågor
Om att verka i spänningsfält. Undervisa om kontroversiella frågor genom utbildning i demokratiskt medborgarskap och mänskliga rättigheter (EDC/HRE). Ett utbildningspaket för lärare.
> Hantera kontroversiella frågor
Om att utveckla strategier för att hantera spänningsfält och undervisningen om kontroversiella frågor i skolan. Ett verktyg för skolans ledning och seniora ledare.
PRATA DEMOKRATI |
Ett nytt utbildningsmaterial för gymnasieskolan.
Utbildningsmaterialet innehåller följande tre delar:
Materialet är kostnadsfritt och kan laddas ner i pdf-format från www.mucf.se.