Skip to main content

Unesco - Vägledningar för journalister

Unesco publicerar vägledningar för journalister för att öka förståelsen för antisemitism, Förintelsen och hatretorik

Unesco publicerade nyligen två vägledningar för journalister om Understanding antisemitism and Holocaust denial and distortion och om Covering hate speech. Projektet finansieras av Europeiska kommissionen för att stödja utbildningsinsatser riktade till journalister och mediaaktörer. Syftet är att öka kunskapen om förvrängning av Förintelsen och om hatretorik samt att utveckla praktiska riktlinjer för rapportering om dessa ämnen.

Under de senaste åren har förnekelsen och förvrängningen av Förintelsen ökat alltmer, särskilt på nätet. Det är en av de allvarligaste och mest skadliga formerna av samtida antisemitism.

Allt fler människor, särskilt yngre användare av sociala medier, använder sidor och grupper på sociala medier för att läsa nyheter, information och annat innehåll som formar deras åsikter och syn på världen. Även om traditionellt medieinnehåll konkurrerar med dessa format, kan sociala medier samtidigt vara en modell för att på etiskt sätt rapportera om antisemitism och ämnen relaterade till Förintelsen.

Att bevaka antisemitiska incidenter och åsikter i media kräver kunskap om både klassisk och modern antisemitism, men det krävs också att uttalanden om historiska personer eller händelser (t.ex. Förintelsen) och samtida kommentarer fortlöpande verifieras.

Hatretorik har en negativ inverkan på den allmänna diskursen och kan bidra till både diskriminering och våld. När den sprids online – oavsett om det sker privat eller offentligt – blir det ett akut problem som kräver omedelbar uppmärksamhet. I vissa fall bidrar nyhetsmedier till att producera eller vidareförmedla hatretorik, antingen omedvetet eller medvetet. Samtidigt har media en avgörande roll för att motverka hatretorik genom att rapportera nyheter korrekt och med rätt sammanhang.